Gemeente biedt hulp aan Zoetermeerse gedupeerden toeslagenaffaire

Home > Inwoners > Nieuws > Gemeente biedt hulp aan Zoetermeerse gedupeerden toeslagenaffaire

Gemeente biedt hulp aan Zoetermeerse gedupeerden toeslagenaffaire

RSS

Zoetermeerse ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire, kunnen bij de gemeente Zoetermeer terecht voor hulp en ondersteuning bij schulden en andere problemen die als gevolg van de toeslagenaffaire zijn ontstaan. Veel gezinnen in Nederland hebben de afgelopen jaren ten onrechte enorme bedragen voor kinderopvangtoeslag terug moeten betalen aan de Belastingdienst. De gemeente Zoetermeer heeft van 450 Zoetermeerse gezinnen contactgegevens ontvangen van de Belastingdienst en gaat hen actief benaderen om hulp te bieden.

In december startte de gemeente met een informatiecampagne om in contact te komen met gedupeerden. Hierop hebben 64 gezinnen zich zelf gemeld bij de gemeente. 'Tot voor kort konden wij mogelijke gedupeerden van deze affaire in onze gemeente niet zelf benaderen omdat de Belastingdienst de gegevens niet met ons mocht delen vanwege de privacyregels', zegt wethouder Margreet van Driel van Werk en Inkomen, 'De gegevens hebben wij nu wel gekregen. Daarom ontvangen zij deze week een brief van ons. In de brief leggen wij uit wat wij voor hen kunnen betekenen en kondigen we aan dat we ze in de komende periode gaan bellen.'

Financiële compensatie is vaak niet genoeg

Ouders die gedupeerd zijn kunnen terecht bij de Belastingdienst voor compensatie. Maar de financiële compensatie van de Belastingdienst is voor veel ouders lang niet altijd voldoende. Sommige huishoudens hebben problemen gekregen op het gebied van huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De gemeente staat voor Zoetermeerse gedupeerden klaar om hen te ondersteunen, daar waar er als gevolg van de toeslagenaffaire problemen zijn ontstaan.

Stress en spanning

De gemeente gaat met zorg aan de slag met gedupeerde inwoners die zich melden. 'De financiële problemen zijn niet het enige waar deze mensen mee te maken hebben. Jarenlang ten onrechte als fraudeur behandeld worden geeft angst, stress en spanning en heeft grote impact op relaties en het gezin. Maar ook in het vertrouwen dat mensen hebben in de overheid en instanties,' zegt wethouder Van Driel, 'De hulp die wij kunnen bieden is daarom breed. Het kan, afhankelijk van de specifieke behoefte van de gedupeerde, gaan om hulp op het gebied van wonen, financiën, gezondheid, werk en dagbesteding en/of problemen in de gezinssituatie.'

Contact met de gemeente

De gemeente heeft de gegevens van de 450 Zoetermeerse gezinnen - na een zorgvuldig proces waarin de privacy gewaarborgd is - ontvangen van de Belastingdienst. Vanaf deze week ontvangen zij een brief van de gemeente. In de komende weken worden de mensen van wie telefoonnummers bekend zijn ook telefonisch benaderd. Het contact is helemaal vrijwillig en eventuele ondersteuning natuurlijk ook. Inwoners van Zoetermeer die als gevolg van de toeslagenaffaire hulp nodig hebben, hoeven het telefoontje niet af te wachten, als zij dit willen kunnen zij ook zelf contact opnemen met de gemeente Zoetermeer via e-mailadres toeslagenaffaire@zoetermeer.nl of telefoonnummer 14 079.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • maandag 24 mei