'Meld vermoedens van ondermijnende criminaliteit'

Home > Inwoners > Nieuws > 'Meld vermoedens van ondermijnende criminaliteit'

'Meld vermoedens van ondermijnende criminaliteit'

RSS

De gemeente Zoetermeer gaat samen met de politie en andere veiligheidspartners ondermijnende criminaliteit in de stad tegen. Het gaat hierbij om verschillende vormen van fraude, witwassen van geld en handel in drugs. Burgemeester Michel Bezuijen roept inwoners en ondernemers op om signalen te herkennen en te melden: 'Inwoners kennen hun buurt het beste. Zij voelen en zien wanneer er iets niet in de haak is. Omdat ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn deze extra oren en ogen in de wijk belangrijk. Kijk niet weg, maar meld vermoedens.' Inwoners en ondernemers kunnen signalen melden door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of te mailen naar ondermijning@zoetermeer.nl.

Gevaar voor de buurt

Ondermijning is georganiseerde criminaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van legale structuren in ons dagelijks leven. Denk aan een stadsgenoot die zich inschrijft op een adres maar er niet woont en zo illegaal een uitkering krijgt. Een zorgaanbieder die persoonsgeboden budgetten aanvraagt, maar de zorg niet of nauwelijks levert. Of een doodnormaal woonhuis in een rustige buurt, waar hennep geteeld wordt. Situaties die volstrekt onacceptabel zijn. Deze activiteiten zijn bovendien niet zonder gevaar voor buurtbewoners en ontwrichten de samenleving.

Signalen

Hoewel ondermijning vaak niet goed zichtbaar is, zijn er toch signalen waar inwoners en ondernemers op kunnen letten. Een drugspand ziet er vaak onbewoond uit en ramen zijn afgeplakt, om inkijk te voorkomen. Of u ziet op ongebruikelijke tijdstippen mensen korte bezoekjes brengen aan een pand waar auto's kort parkeren. Om bijvoorbeeld de hennepplanten water te geven of om drugs te leveren of te kopen.

In actie

Naast de oproep aan inwoners en ondernemers om vermoedens van ondermijning te melden, voert de gemeente samen met politie en andere partners de komende tijd gerichte controles uit om ondermijning tegen te gaan, onder andere bij bedrijventerreinen. Ook worden er meer controles uitgevoerd om zorgfraude en woon- en adresfraude tegen te gaan. Medewerkers van de gemeente worden getraind om signalen van ondermijning te herkennen.

App Ondermijning

Inwoners en ondernemers die meer willen weten over de signalen van ondermijning, kunnen de app Ondermijning downloaden. Meer informatie staat ook op www.zoetermeer.nl/ondermijning.

Contact

Houd op dit moment rekening met een langere wachttijd aan de telefoon.

Het Stadhuis is gesloten:

  • maandag 24 mei