Zoetermeerse leerlingen winnen met ideeën voor nieuwe stadswijk De Entree

Home > Inwoners > Nieuws > Zoetermeerse leerlingen winnen met ideeën voor nieuwe stadswijk De Entree

Zoetermeerse leerlingen winnen met ideeën voor nieuwe stadswijk De Entree

RSS

Burgemeester Aptroot reikte donderdag 28 november in de raadzaal de prijzen uit voor de beste ideeën uit het scholenproject De Entree. Leerlingen van het Oranje Nassau College Parkdreef (4 havo) en het Alfrink College (4 vwo) in Zoetermeer dachten de afgelopen maand mee over de inrichting van de nieuwe stadswijk 'De Entree', het gebied rondom de Afrikaweg.

Burgemeester Aptroot: 'Ik vind het belangrijk dat jonge mensen straks in Zoetermeer kunnen blijven wonen en dat ook graag willen. Daarom betrekken we jongeren actief bij onze stad. Hoe leuk is het als je straks zelf in de nieuwe wijk woont en jouw idee terug ziet.'

Gastles van de burgemeester

Op beide scholen gaf burgemeester Aptroot een gastles aan zo'n 100 leerlingen als aftrap van het project. Stedenbouwkundigen van de gemeente vertelden de leerlingen tijdens deze gastles over de geplande veranderingen in het Entreegebied. De leerlingen keken zelf ook op de locatie waar de nieuwe wijk moet komen.

Winnende ideeën

Leerlingen werden uitgedaagd om van De Entree een gezonde en daarmee aantrekkelijke wijk te maken. In de raadzaal presenteerden de leerlingen hun ideeën aan een jury. Van beide scholen is de groep gekozen met het beste idee, dat als inspiratie meegenomen wordt in de plannen voor het Entreegebied. De winnende groep kreeg bioscoopbonnen.

Alfrink college: 'De groene en futuristische nieuwbouwwijk'

Het winnende idee van het Alfrink College kwam van leerlingen die een koepel boven een paar flatgebouwen bedachten, vergelijkbaar met Spazio. De futuristische koepel heeft een tuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Samen vormen de koepels het nieuwe beeldmerk van Zoetermeer. De jury prees de leerlingen om het complete verhaal en omdat ze echt vanuit het probleem van de saaie wijk naar een oplossing toegewerkt.

ONC Parkdreef: 'Project Haalbaar'

Een heel sociaal idee kwam van de winnende leerlingen van het ONC Parkdreef. Zij bedachten een tuin met studieplekken boven een groen bejaardenhuis, om de jongeren met de oudere bewoners samen te brengen. De ouderen helpen de jongeren bij hun huiswerk en samen kweken ze in de tuin groenten voor de voedselbank. Ook hebben de leerlingen heel goed nagedacht over hoe je een park gebruikt, prijst de jury. Zo bedachten ze afdakjes waar je onder kunt zitten werken als het slechter weer is. Omdat het heel gezond is om veel buiten te zijn.

Nieuwe stadswijk De Entree

Van het gebied aan weerskanten van de Afrikaweg en rond de Mandelabrug wil het Zoetermeerse college een nieuwe stadswijk maken. Een wijk met een aantrekkelijke mix van ongeveer 4.500 nieuwe woningen en bijbehorende voorzieningen en groen. Er zijn nog veel keuzes te maken voor het Entreegebied. De gemeente Zoetermeer heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren inwoners betrokken bij de plannen voor de nieuwe stadswijk. Kijk voor meer informatie over De Entree op www.zoetermeer.nl/entreezoetermeer.